Het restaureren van een Mercedes-Benz W112 : het samenspel tussen vakbekwaamheid, oog voor details, tijd en de cliënt die weet wat hij wil.

MERCEDES-BENZ W112 300 SE, 4 deuren, onderdeel van de Ockhuisen Mercedes-Benz Car Collection.
(1961/1965, 5202 geproduceerd)

Op 1961 augustus werd een topklas model gepresenteerd met de 300 SE. Met betrekking tot het exterieur en technische concept leek het sterk op de W111 220 SEb model, maar veel technische specialiteiten werden standaard opgenomen. De basisuitrusting bestond niet alleen uit de automatische versnellingsbak met 4 versnellingen en de nieuw ontwikkelde Power assisted Steering, maar ook over luchtvering, die voor het eerst op een Mercedes-Benz werd gebruikt en een combinatie van sportieve handling en maximaal rijcomfort mogelijk maakt.

De remmen van dit model waren een andere ontwikkeling: voor het eerst werd een standaard Mercedes-Benz-productie auto uitgerust met een Dual-circuit remsysteem met schijfremmen voor en achter. De 3-liter injectiemotor was gebaseerd op de beproefde motor uit de 300 d, maar had nu een lichtmetalen blok en was dus ongeveer 40 kg lichter. Carburatie was nog steeds op het principe van een intermitterende inlaatspruitstuk injectie met behulp van een Bosch injectiepomp. In januari 1964 werd de compressie lichtjes verhoogd en werd een grotere Bosch-injectiepomp gebruikt, wat resulteerde in een toename van de prestaties van 160 tot 170 pk.

De carrosserie van de 300 SE was bijna identiek aan dat van de 220 SEb, maar had een uitgebreidere chroomtrim. De meest opvallende bijzonderheid was de chromen strook die van de koplampen naar de achterlichten in de zijribbels loopt; Daarnaast had de 300 SE sierranden rond de wielkasten en een brede chromen strook onder de deuren. De kleine “300 SE” badges geïntegreerd op de C-pijlers waren minder zwierig. Indien gewenst door de klant, kon deze extra verchroomde trim worden weggelaten.

De Professional: Chiel Doesburg

Chiel Doesburg doet zijn restauratie projecten in de stad Baarn in Nederland. Het zijn niet alleen de Mercedes-Benz-auto’s waar hij aan werkt, hoewel we ons daar nu toe beperken. Om een auto van bijna 60 jaar oud terug te brengen naar nieuw staat kom je veel details tegen die moeten worden aangepakt.
Chiel Doesburg startte het project medio 2017 en de staat waarin het zich op dit moment bevindt is de montage van de individuele carrosserie delen.
De volgende fase zal het spuiten zijn van de auto in zijn oorspronkelijke kleur.

Een ander restauratieproject die Chiel Doesburg in de hal heeft staan. Een Mercedes-Benz R107 350SL uit de eerste serie.

Naast het restaureren en herstellen van auto’s is  Chiel Doesburg samen met zoon Dick druk doende met de ontwikkeling en toekomst van hun bedrijf.

Bekijk de video hieronder.

Wanneer de W112 is gespoten kunt u een update van ons verwachten . De Ockhuisen Mercedes Benz Car Collection.

Translate »