‘Giel Doesburg’ te gast bij Galerie Mercedes

Als Giel Doesburg galerie Mercedes in Eemnes bezoekt, ziet hij meer dan 25 jaar werkgeschiedenis. Al lopend langs de 50 Mercedes-Benz auto’s, geselecteerd uit de Ockhuisen Collectie, komen zijn herinneringen weer naar boven. Giel kan precies vertellen wat hij met de auto’s heeft gedaan, als hij er even bij stilstaat. Painters sign their works, but you will not find Giel’s signature on these cars. Toch is zijn handtekening wel te herkennen. Hij levert immers ultieme perfectie af.

Nico Ockhuisen (rechts) en Giel Doesburg

De samenwerking tussen Nico Ockhuisen en Giel Doesburg ontstond halverwege de jaren negentig. Een medewerker van de jachthaven in Baarn wees Nico erop dat Autoschade Doesburg is gevestigd op het nabij gelegen industrieterrein De Drie Eiken, een bedrijf met een goede naam. Nico en Giel ontmoeten elkaar en hun klik leidde tot een langdurige samenwerking.

Giel Doesburg

De eerste stappen in de klassieke autowereld

Voor Giel betekende dit de eerste stappen in de oldtimerwereld. De twee bezochten de bekende Oldtimer & Klassieker beurzen te Duitsland, waarbij Nico de enthousiaste Giel zo nu en dan even moest coachen. In Duitsland wordt het niet gewaardeerd dat bezoekers ongevraagd aan de auto’s komen, met andere woorden: eerst stellen we ons voor en dan vertellen we wat we zoeken. Het was toen duidelijk dat de auto’s van buiten en van binnen werden bekeken.

Giel’s werk aan de Ockhuisen Collectie heeft hem in de loop der jaren de kans gegeven om het merk Mercedes-Benz tot in detail te leren kennen. De collectie heeft meer dan 80% van de auto’s in originele staat. De originele fabriekslakken werden door een combinatie van slijpen, conditioneren en concerveren weer in showroom staat terug gebracht. Sierlijsten en verchroomde bumpers maakt hij strak en worden desgewenst opnieuw verchroomd. Stoffering, zoals hemeltjes, worden door Mercedes meestal nog geleverd en kunnen dus desgewenst vervangen worden.

Giel Doesburg

Restauratie W112 in goede handen van Nederlandse top-restaurateur Giel Doesburg.

Met deze W112 300 SE werd een topmodel gepresenteerd, een model wat zeker niet mag ontbreken in de Ockhuisen Collectie.

In augustus 1961 werd het topmodel van de W112 serie gepresenteerd, de 300 SE Heckflosse. Qua uiterlijk en technisch concept leek hij sterk op het 220 SEb-model, maar veel technische specialiteiten waren standaard inbegrepen. De basisuitrusting omvatte niet alleen de automatische transmissie met 4 versnellingen en de nieuw ontwikkelde stuurbekrachtiging, maar ook luchtvering, die voor het eerst werd gebruikt op een Mercedes-Benz en die een combinatie van sportief rijgedrag en maximaal rijcomfort mogelijk maken.

De carressorie van een W112

September 2021, redactie OckhuisenCollectie.nl