123-serie stationwagen, 1978 – 1985

De eerste keer dat een stationwagen uitsluitend door Mercedes-Benz werd geproduceerd, maakte deel uit van het officiële modellengamma.

Op de Frankfurt International Motor Show IAA, in september 1977, werd het zogenaamde “T-Model” gepresenteerd als de derde carrosserievariant van de 123-serie. “T” moest worden geïnterpreteerd als “toerisme en transport”. Voor het eerst maakte een uitsluitend door Mercedes-Benz geproduceerde stationwagen deel uit van het officiële modellengamma. Vanaf april 1978 vond de productie plaats in de fabriek in Bremen. Bremen was voorheen voorbehouden voor de productie van bestelwagens, maar nu stap voor stap uitgerust om personenauto’s te monteren.

Technisch en stilistisch kwamen de stationwagens uit de 123-serie grotendeels overeen met de saloons waarop ze waren gebaseerd. Behalve de afwijkende achterzijde en de daardoor resulterende veranderingen waren er geen verschillen te zien. Motoren, remsysteem en chassis werden nagenoeg ongewijzigd overgenomen van de sedans. Zo werden ook de stationwagens uitgerust met een semi-wieldraagarm achteras. In de standaardversie werd het nu echter gecombineerd met een hydropneumatisch niveauregelingssysteem en met een voorwielophanging met dubbele draagarmen zonder stuurverschuiving.

De stationwagens uit de 123-serie kenden meteen een groot succes en werden aangeboden met diesel- en benzinemotoren. Aanvankelijk bestond het modellengamma uit de types 240 TD, 300 TD, 230 T, 250 T en 280 TE. Net als bij de sedans waren er verschillen in de uitrusting van de carrosserie. Alleen het topmodel 280 TE vertoonde rechthoekige breedbandkoplampen en verchroomde luchtinlaatroosters voor de voorruit. Alle andere typen waren uitgerust met de karakteristieke dubbele koplampen en de zwarte luchtinlaatroosters.

 

 

Translate »