De jaren zestig

“Fintail Mercedes”, vier cilinder modellen (W 110), 1961 – 1968

In de jaren 60 In augustus 1961 werden naast de 300 SE en de 220 SEb Cabriolet twee nieuwe 4-cilinder modellen gepresenteerd. De types 190 c en 190 Dc, toegewezen aan modelserie 110, vervingen de “Ponton” modellen 190 b en 190 Db en hadden nu een “fintail body” zoals de 6-cilinder modellen.

Met de introductie van de nieuwe 4-cilindermodellen bereikte het modulaire organisatiesysteem, dat Daimler sinds het begin van de naoorlogse productie consequent had nagestreefd, een hoogtepunt dat nooit meer zou worden bereikt. Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf gebruikten auto’s uit de midden- en topproductlijnen niet alleen dezelfde aggregaten en componenten, ze werden bovendien uitgerust met bijna identieke carrosserieën.

W111 series 220 SEb coupe, 24 february 1961 – 1965

Tijdens de openingsceremonie van het Daimler-Benz Museum in Untertürkheim, dat ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het autoverkeer in een representatief nieuw gebouw was gehuisvest”, op 24 februari 1961, werd een nieuw personenwagenmodel, de 220 SEb Coupé onthuld.

Dit elegante en representatieve model werd de opvolger van de 128-serie coupé, die na oktober 1960 niet meer werd geproduceerd.

Technisch en stilistisch was het nieuwe model afgeleid van de 220 SEb sedan, die in augustus 1959 werd gepresenteerd en ook werd toegewezen aan de modelserie 111. In tegenstelling tot zijn opvolger was de coupé gepland als een volwaardig vierzittermodel. Het was gebaseerd op het chassis van de sedan waarvan de wielbasis dienovereenkomstig ongewijzigd bleef. Hoewel de staartvinnen, die zo’n sensatie hadden gemaakt bij de presentatie van de 220 b – 220 SEb-modellen, nu alleen nog in rudimentaire vorm zichtbaar waren, hadden coupé en sedan nog steeds veel stilistische kenmerken gemeen. Dat maakt het feit dat geen enkel constructie-element van het vierdeursmodel voor de coupé kon worden gebruikt nog verrassender.

Motor en chassis waren zonder noemenswaardige aanpassingen uit de sedan overgenomen. Het enige belangrijke verschil was een technische specialiteit: de 220 SEb Coupé was het eerste model personenauto van Mercedes-Benz met schijfremmen op de voorwielen.

“Fintail Mercedes”, zes cilinder modellen 300 SE (W 112), 1961 – 1967

In augustus 1961 werd met de 300 SE een ander topmodel gepresenteerd. Qua uiterlijk en technisch concept leek hij sterk op het 220 SEb-model, maar veel technische specialiteiten waren standaard inbegrepen. De basisuitrusting bestond niet alleen uit de automatische versnellingsbak met 4 versnellingen en de nieuw ontwikkelde Power assisted Steering, maar ook over luchtvering, die voor het eerst op een Mercedes-Benz werd gebruikt en een combinatie van sportieve handling en maximaal rijcomfort mogelijk maakt.

De remmen van dit model, met de interne aanduiding W 112, vertegenwoordigden nog een vooruitgang. Voor het eerst werd een standaard productieauto van Mercedes-Benz uitgerust met een dubbel circuit remsysteem en schijfremmen voor en achter.

Een lichtmetalen blok

Zijn 3-liter injectiemotor was gebaseerd op de beproefde motor uit de 300 d, maar had nu een lichtmetalen blok en was daarmee ongeveer 40 kg lichter. Carburatie was nog steeds op het principe van een intermitterende inlaatspruitstuk injectie met behulp van een Bosch injectiepomp. In januari 1964 werd de compressie lichtjes verhoogd en werd een grotere Bosch-injectiepomp gebruikt, wat resulteerde in een toename van de prestaties van 160 tot 170 pk.

De carrosserie van de 300 SE was bijna identiek aan dat van de 220 SEb, maar had een uitgebreidere chroomtrim. De meest opvallende bijzonderheid was de chromen strook die van de koplampen naar de achterlichten in de zijribbels loopt; Daarnaast had de 300 SE sierranden rond de wielkasten en een brede chromen strook onder de deuren. De kleine “300 SE” badges geïntegreerd op de C-pijlers waren minder zwierig. Indien gewenst door de klant, kon deze extra verchroomde trim worden weggelaten.

De jaren 60, W111 serie 280 SE coupés, 1969-1971

In september 1969 werden de krachtigere 280 SE 3.5 coupé- en cabriomodellen gepresenteerd. De compleet nieuwe 3,5 liter V8-motor met 200 pk was erg stil en vlot en maakte sportwagenprestaties mogelijk. Deze nieuwe modellen, en ook de 280 versies met de 2,8-liter 6-cilindermotor, hadden kleine uiterlijke aanpassingen. De radiatorgrille was lager en breder en de motorkap was dienovereenkomstig lager aan de voorkant. Ook de bumpers werden aangepast, nu voorzien van rubberen strips zoals op de sedans. Er waren geen uiterlijke verschillen tussen de 8-cilinderversies en de nieuwe 6-cilinderversies.

W111 series 280 SE convertibles, 1969 – 1971

 

W100 Mercedes 600 (1963 -1981)

De presentatie van het 600-model op de International Motor Show in Frankfurt zorgde voor veel sensatie. Omdat het nieuwe topmodel was ontworpen als een exclusieve representatieve auto, bedoeld om aan de hoogste eisen te voldoen, werd hij serieel uitgerust met vele technische details die samen stonden voor de hoogste standaard die destijds op technologisch gebied kon worden bereikt.

Voor het eerst in de geschiedenis van Daimler-Benz werd een V8-injectiemotor gebruikt die een maximumvermogen van 250 pk leverde uit een cilinderinhoud van 6,3 liter en een maximumkoppel van 51 mkg. In combinatie met de standaard automatische transmissie behaalde deze auto een rijprestatie die typisch is voor een sportwagen. Het 600-model, met een gewicht van bijna twee en een halve ton, bereikte een maximumsnelheid van 205 km / u en accelereerde in 10 seconden van 0 naar 100 km / u.

Schokdempers, die tijdens de rit aan de stuurkolom konden worden afgesteld, en luchtdrukondersteunde remmen met dubbel circuit boden maximale veiligheid. Alle vier de wielen waren voorzien van schijfremmen. De voorwielen waren bovendien elk voorzien van twee dubbele kaakremmen.

De buitengewoon royale basisuitrusting van het 600-model, luchtvering, rembekrachtiging, centrale vergrendelingssystemen en een elektronisch verwarmings- en ventilatiesysteem zorgden voor maximaal rijcomfort en gebruiksgemak. Unieke hydrauliek voor extra comfort zorgt voor automatische bediening van de volgende functies: horizontale en verticale verstelling van de voorstoelen, hellingshoekregeling van de rugleuning van de stoel, verstelling van de achterbank in lengterichting, openen en sluiten van de voertuigdeuren, de bagageruimte deksel, het optionele schuifdak en de zijruiten.

Een Pullman limousine

De serieproductie van de “Grand Mercedes” begon in september 1964. Afgezien van een vijf- en zeszits sedan met een wielbasis van 3200 mm, waren er drie Pullman-versies met zeven en acht zitplaatsen met een wielbasis van 3900 mm beschikbaar: een vierdeurs Pullman-limousine met achterbank in een face-to-face opstelling, een 6-deurs Pullman limousine met achterbank en extra opklapbare tafels in rijrichting en een Pullman landaulet. De laatste was verkrijgbaar in vier verschillende versies. De standaardversie had vier deuren, achterin geplaatste zitplaatsen en een motorkap die reikte tot aan de voorste randen van de achterdeuren. Als speciaal ontwerp was ook een zesdeursversie met achterbank en extra neerklapbare stoelen in rijrichting leverbaar. Net als bij de Pullman-limousine met zes deuren, konden de deuren in het midden ook zonder handgreep worden besteld. Zowel de landauletten, de vierdeurs- als de zesdeursversie waren ook leverbaar met een lange kap, die zich uitstrekte tot aan de middelste scheidingswand.

De laatste 600 werden in juni 1981 in Sindelfingen geproduceerd; tijdens een 17-jarige productie werden in totaal 2.677 van deze auto’s gebouwd, waarvan 429 Pullman limousines en 59 landaulets.

“Pagoda SL”, typen 230 SL – 280 SL (W 113), 1963 – 1971

De Autosalon van Genève in maart 1963 werd het toneel van een opmerkelijk debuut dat breed in de media werd gepubliceerd: met de Type 230 SL presenteerde Daimler-Benz een nieuwe sportwagen die twee modellen van het vroegere verkoopprogramma tegelijk moest vervangen. Het nieuwe model stond voor een grote uitdaging – niet alleen omdat zijn twee voorgangers, de 190 SL en de 300 SL, vanaf het begin enorm populair waren en de 300 SL tijdens zijn leven zelfs een legende was geworden. De echte uitdaging was het feit dat, ondanks veel overeenkomsten binnen de modellenfamilie, beide modellen twee radicaal verschillende ontwerpconcepten vertegenwoordigden en het bleek nogal moeilijk te zijn om zoiets als een gemeenschappelijke noemer te onderscheiden.

In zekere zin vertegenwoordigde het nieuwe model iets van een compromis: de 230 SL, intern codenaam W 113, was noch een onherstelbaar stoere roadster, noch een zachte boulevard-sportwagen – het was eerder een comfortabele tweezits GT-auto met uitstekende rijprestaties en maximale rijveiligheid.

“Pagoda SL”, typen 250 SL – 280 SL (W 113), 1967 – 1971

Op 27. februari 1967 werd de 250 SL, die na vier jaar productie de 230 SL zou vervangen, aan het publiek voorgesteld. De nieuwkomer, die al in december 1966 in serie werd geproduceerd, had hetzelfde exterieur als zijn voorganger. Basiswijzigingen hadden betrekking op de motor en de remmen, die in licht gewijzigde vorm waren afgeleid van het 250 SE-model.

Een coupé

Naast de drie 230 SL-versies was een optionele vierde versie beschikbaar voor de 250 SL – een coupé met stoelen achterin, die in maart 1967 voor het eerst werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève. De extra ruimte die nodig was geworden voor het inbouwen van de achterbank was vrijgekomen nadat de roadsterkap en de motorkapbak waren verwijderd. Omdat het onmogelijk was om de motorkap terug te monteren, was deze versie alleen aan te bevelen in gebieden met weinig regen of na het sluiten van de coupé-motorkap.

De collectie Pagoda is de Californian Coupe (2 + 2 versie)

Typen 250 S – 300 SEL 6.3 (108, 109 series), 1965-1972

In augustus 1965 werd een nieuwe generatie topmodellen gepresenteerd met de types 250 S, 250 SE en 300 SE, die de fintail-types 220 Sb, 220 SEb en 300 SE opvolgden. Wat alle drie de modellen gemeen hadden, was de carrosserie, die was ontworpen door Paul Bracq. De belangrijkste charme was de eenvoud van vorm, die alle modieuze details vermeed, en de ingetogen elegantie, die zelfs vandaag de dag zijn tijdloze essentie heeft behouden. Technisch gezien kwamen alle modellen nauw overeen met hun voorgangers

De productie van de modellen 250 SE en 300 SE werd begin 1968 stopgezet; als opvolgers in januari 1968 werden de types 280 S en 280 SE gepresenteerd; ze onderscheidden zich alleen van hun voorgangers door een andere motor en andere uitrustingsdetails. De nieuwe 2,8-liter 6-cilindermotor leverde 140 pk in carburateurversie en 160 pk met brandstofinjectie. Een krachtigere versie van de injectiemotor met 170 pk werd niet alleen in de 280 SL ingebouwd, maar vanaf januari 1968 ook in de 300 SEL, waar hij de voormalige 3,0-liter lichtmetalen motor verving.

De jaren 60 W109 6.3

De 300 SEL 6.3

In maart 1968 werd de 300 SEL 6,3 de top klasse van deze model serie. Uitgerust met de V8-motor en de automatische versnellingsbak van het 600 model zodat het vermogen was gelijk aan die van een high-level sportwagen. De presentatie op de Autosalon van Genève creëerde een sensatie vooral omdat er geen publiciteit gemaakt was dat dit model gepresenteerd zou worden. Van buitenkon de 6,3 alleen herkend worden door haar bredere banden, dubbele halogeen koplampen en extra verstraler koplampen. Hoewel het meer dan 10.000 DM meer kostte dan een 300 SEL en twee keer zoveel als de 280 SE, waren veel klanten geïnteresseerd in de 300 SEL 6.3, zodat 6.526 exemplaren werden geproduceerd.

W109 300SEL 6.3 (1968-1972)

De Mercedes-Benz 300 SEL 6,3 is een luxe auto gebouwd door Mercedes Benz van 1968 tot 1972. Het werd voorzien van Mercedes-Benz krachtigste 6,3-liter M100 V8 uit de luxe 600 limousine geïnstalleerd in de normaal door een zes-cilinder aangedreven Mercedes Benz 300 SEL. Het resultaat was een bijna 2-tons sedan met prestaties vergelijkbaar met de meeste toegewijde sport auto’s en Amerikaanse muscle cars van zijn tijdperk. Ten tijde van de introductie was het’s werelds snelste vier deurs auto.

Berline “Stroke Eight”, types 200 D – 280 E (serie 114, 115), 1968 – 1973

in januari 1968 werd ook een “nieuwe generatie” auto’s uit de middenklasse gepresenteerd. De oorspronkelijke serie W 114/115 omvatte zes modellen, van de 200 D met 55 pk 4-cilinder dieselmotor tot de 250 met 130 pk 6-cilinder carburateurmotor. Het topmodel, de Type 250, onderscheidde zich door zijn uiterlijk van zijn meer profane broeders; het was het enige model met een dubbele bumper aan de voorkant.

De 4-cilinder types 200 D t / m 220 werden samen in serie W 115 geplaatst, terwijl beide 6-cilinder modellen 230 en 250 werden toegewezen aan serie W 114. De modellen van de “New Generation” worden “Stroke Eight” -modellen genoemd, een verwijzing naar de datum van hun verschijning.

 

Berline “Stroke Eight”, types 200 D – 280 E (serie 114, 115), 1973 – 1976

In september 1973 onderging de hele 114/115-serie een uitgebreide modelrevisie; talloze details, die respectievelijk in de SL- en SLC-typen waren geïntroduceerd, en nu ook in de S-Klasse, werden verwerkt in de modellen van de minder prestigieuze productlijn, waardoor het algemene veiligheidsconcept werd verbeterd.

De jaren 60 w114 115
Translate »